Darjeeling First Flush 201517-04-2015

In het noord-oosten van India, aan de voet van de Himalaya, ligt de heuvelachtige  streek Darjeeling. Deze streek is vooral bekend door de thee die er verbouwd wordt. Alleen thee die uit deze streek komt mag zich dan ook Darjeelingthee noemen. De ligging van de plantages, op zo'n 1200 tot 2000 meter boven zeeniveau, geeft de thee z'n karakteristieke smaak.

 

Lees verder...

Darjeeling First Flush 201406-05-2014

In het noord-oosten van India, aan de voet van de Himalaya, ligt de heuvelachtige  streek Darjeeling. Deze streek is vooral bekend door de thee die er verbouwd wordt. Alleen thee die uit deze streek komt mag zich dan ook Darjeelingthee noemen. De ligging van de plantages, op zo'n 1200 tot 2000 meter boven zeeniveau, geeft de thee z'n karakteristieke smaak.

 

Lees verder...

Welke invloed heeft temperatuur op de smaak van koffie?23-01-2014

 

Om te beginnen neem je smaak waar met je tong. De smaakpaplllen reageren heftiger naarmate de temperatuur hoger is (totdat je je tong verbrandt). Dus, hoe warmer voedsel is, hoe intenser de smaak. Daarom smaakt bijvoorbeeld ijs zoeter als het gesmolten is.

Daarnaast heeft temperatuur ook invloed op vluchtige componenten in voedsel; stoffen die verdampen als we voedsel kauwen of doorslikken....

 

Lees verder

Koffie uit Etiopiƫ20-09-2013

Koffie vindt zijn oorsprong in Ethiopië waar een geitenhoeder, Kaldi, zijn geiten vrolijker en activer zag nadat zij van rode bessen hadden gegeten. Nieuwsgierig als hij was begon hij ook van deze besjes te eten.

Deze bessen nam hij hierna mee naar een heilig man om erachter te komen wat voor bessen het waren. De heilig man vondt deze bessen duivels vanwege de werking die ze hadden op Kaldi en zijn geiten en hij gooide de bessen in het vuur.

De aroma's die hierbij vrij kwamen waren zelfs voor hem onweerstaanbaar...

 

Lees verder

Japan Sencha Uji10-09-2013

Groene thee en Japan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Japanse geschiedenis maakt voor het eerst melding van thee in 729 toen keizer Shomu het in zijn paleis serveerde aan honderd monniken. Dit was waarschijnlijk een Chinese thee, waar in 2737 v.C. thee werd ontdekt.

Het eerste kweekzaad van thee werd in 803 door de monnik Dengyo Daishi meegesmokkeld na een boeddhistishe studie in China...

 

Lees verder

Kopi Dua06-09-2013

Het is alweer een paar maanden geleden dat Martine Groeneveld bij ons in de winkel stapte. In eerste instantie niet voor de koffie van Kopi Dua, maar om een Handy Brew aan te schaffen. Na een korte babbel kwam ter sprake dat ze bezig was met het opzetten van een nieuw koffiemerk met 100% Indonesche koffie, Kopi Dua.

Hier waren wij zeker wel geïnteresseerd in, zeker aangezien Kali Tengah ook Indische roots heeft.....

lees verder

Zomermarkt & Home Made Market03-09-2013

Afgelopen weekend (31 augustus en 1 september) was ons braderie weekend.

 

Zaterdag 31 augustus was er weer de zomermarkt in onze eigen Weimarstraat. Deze keer hadden we geen kraam gereserveerd, maar een lege plek voor onze deur. Voor ons heeft het toch niet zo veel zin om onze thee en koffie voor onze winkel te verkopen in plaats van binnen....

Lees verder

Blog30-08-2013

Vanaf nu ga ik proberen om een blog bij te houden....

 

Ondanks dat ik niet de beste schrijver ben, zijn er wel voor verhalen te vertellen over thee, koffie, Kali Tengah, en wat er nog meer langs komt.

Ik hoop dat ik jullie kan informeren, amuseren en verblijden met deze blog.

 

Groet,

Marnix